Csillagjáró Fejlesztőház

Az iskolaérettségről 1.

2017. december 15. - Csillagjáró Fejlesztőház

Az iskolaérettség, mint azt előző bejegyzésünkben is olvashattad, nem a gyerek 6. születésnapjára érik be. Számos feltétel van, amit teljesíteni kell (kb.38), de ne ijedj meg! Ezt kevés gyerek ugorja meg a 6. születésnapján.

A törvény iskolakötelesnek tekinti a 6. életévét betöltött gyermeket, de ez nem jelenti azt, hogy azonnal kötelező iskolába mennie.

Aki a tanévet megelőző évben született, annak meg kell kezdenie iskolai tanulmányait.. Ez azt jelenti, hogy a szeptemberi iskolakezdéskor az előző év december 31-ig a 6. évét betöltött gyereknek kell iskolába mennie. Ők ilyenkor 6 évesek és 8 hónaposak. (Ők is maradhatnak még óvodában, a nevelési tanácsadó javaslatára.)

Akik a tanévet megelőző január 1.- augusztus 31. között születtek, azok választhatnak, hogy iskolába mennek vagy óvodában maradnak. Náluk az óvodapedagógusok tesznek javaslatot a szülőknek. A maradáshoz az óvoda vezetőjének beleegyezése is szükséges.

Ha a szülő és az óvodapedagógus véleménye nem egyezik meg, érdemes a Nevelési Tanácsadó vagy szakember segítségét kérni.

logopedia-nic3b1os.jpg

Támpontok a döntéshez

Ne az vezessen benneteket, hogy

  • az unokatestvér is megy iskolába
  • mit szólnak majd a nagyszülők
  • a gyerek nagyon szeretne iskolába menni
  • most lesz az a tanító (néni), akit szeretnénk a gyermeknek
  • már unatkozik az óvodában

Próbáljátok gyermeketeket kívülről szemlélni, amikor a következő sorokat olvassátok. Próbáljátok összeszedni, hogy hány olyan dolognak felelnek meg, amiről most olvastok!

 

  1. TESTI FEJLETTSÉG

        A 6 éves gyerkőc kb. 120 cm és min 18 kg.

Ez régebben egy szigorú határ volt, ma már csak gondolkodjunk el azon, hogy gyermekünk elbírja-e az iskolatáskát, tornacuccot, uzsonnát, mert mi csak az iskola kapujáig tudjuk levenni a terhet a válláról, utána neki kell cipelnie. A kis súlyú, gyenge fizikumú gyerekek nehezebben terhelhetők, gyorsabban elfáradnak. Gondoljunk bele, csemeténk 8-10 órát fog az iskolában eltölteni.

        Megkezdődött a fogváltás.

A biológiai érés jele, hogy a tejfogak elkezdenek kipotyogni. Ezzel egy időben megnyúlik a gyerek, nő a keze, lába. Már meg tudja fogni az ellenkező oldali fülét, úgy, hogy a feje tetejére simítja a karját. A növekedés megterhelő a gyermeknek, sok energiát emészt fel. Nem szerencsés, ha ez egybeesik az iskolakezdéssel. Ilyenkor kezdődik a kézfej csontosodása. Ettől kezdve lesz képes a kezük aprólékos mozgások elvégzésére. Ennek beindulását úgy tudjuk lemérni, hogy meg tudja-e már kötni a cipőjét, tudja-e helyesen fogni a ceruzát.

 

  1. ÉP ÉRZÉKSZERVEK

Az alap kultúrtecnikák (írás, olvasás, számolás) elsajátításához feltétlenül fontos a pontos érzékelés és észlelés. (Erről majd külön blogban is olvashatsz.) Most csak annyit róla, hogy nagymamáink azt mondanák : Láss is , ne csak nézz!

Az iskolába menő gyermeknek ajánlott egy szemészeti és egy fül-orr-gégészeti kivizsgálás. Ne elégedjünk meg a 6 éves státusz-vizsgálaton történt tájékozódó vizsgálattal!

               Fontos az ép hallás a hangok elkülönítéséhez és megkülönböztetéséhez! Ez alapfeltétele lesz az olvasás tanulásának. A hallásvizsgálat fontos információkat ad a légvezetéses és a csontvezetéses hallásról is. Fontos, hogy ne értse félre a hasonló hangzású szavakat (baba-papa). Ezt egy GOH vizsgálattal pár perc alatt lehet ellenőrizni.  (Erről a beszédészlelésről szóló blogunkban olvashatsz részletesen.)

             Ugyancsak fontos az ép látás, mert nem könnyű dolog egy kisgyerek számára, hogy megkülönböztesse, hogy egy vagy kettő, pöttyöt vagy vonalat lát egy betű tetején, vagy a betűalakok milyen sorrendben követik egymást. (Erről részletesebben a látásról szóló blogunkban olvashatsz.)

Vannak olyan érzékszervi problémák, aminek nincsenek  látható jelei, ezért fontos ezek ellenőrzése, kizárása.

 

A cikk folytatását következő bejegyzésünkben olvashatjátok!

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagjarohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr1813503459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása