Csillagjáró Fejlesztőház

 Az iskolaérettségről 2.

2017. december 20. - Csillagjáró Fejlesztőház

Előző bejegyzésünkben már említettük, hogy a testi fejlettség és az ép érzékszervek milyen szerepet töltenek be az iskolaérettség elérésében. Ezt a listát most a mozgásfejlődés szerepével folytatjuk. :)

 

  1. Mozgásfejlődés

                A csecsemőkori mozgások (fejemelés, forgás, kúszás, mászás) építik ki azokat az idegpályákat, amelyek az írás, olvasás, számolás elsajátításához szükségesek.

Ez nem azt jelenti, hogy nem képes megtanulni egy gyermek olvasni, ha nem kúszott, és nem fog tudni számolni, ha nem mászott, hanem azt, hogy ezeket csak aránytalanul nagy energiafelhasználással képes megtenni. Az információk egy hosszabb úton jutnak el az agy megfelelő központjához, ami a jelfeldolgozás pontatlanságát és lassúságát vonja maga után. Ilyenkor mondja azt a tanító néni, hogy: lassú a gyerek a munkában, lemarad, nem tudja követni az utasításokat, elkalandozik a figyelme. Pedig ő mindent megtesz, amire képes, de nincs annyi energiája, hogy ezt hosszú távon kompenzálni tudja.

Vannak jó képességű gyerekek is, akik ésszel teszik hozzá a hiányzó láncszemet az információhoz, így jutnak előbbre, de ezt sem tudják sokáig leplezni, 3. osztály körül ők is produkálják a tüneteket.

                A mozgásfejlődés lépései adják meg a lehetőséget a gyermek számára, hogy kiépítsék ezeket az idegpályákat. Ne sürgessük a kicsiket ebben a fejlődésben! Várjuk ki, amíg felállnak, elindulnak! Ne ültessük őket babycompba! Hagyjunk teret a mozgásuknak!

A kúszás, mászás nagyon fontos az olvasáshoz és a számoláshoz kapcsolódó idegpályák kiépítésében. Vannak gyerekek, akiknek a mozgásfejlődéséből kimaradt ez a lépcsőfok, de ők keresik ezeket az ingereket, hagyjuk őket gyakorolni! Nagycsoportos óvodás gyerek nyugodtan menjen négykézláb az asztalok alatt. Ha pedig azt vesszük észre, hogy hintázik a széken, akkor adjunk lehetőséget neki a hintázásra biztonságos környezetben!

egyensuly1.JPG

Az egyensúly a mozgás alapja! Ha gyenge az egyensúlyunk, nem tudunk megülni a széken! Pedig egy iskolás gyereknek ebből áll a napja. Az egyensúly megtartásának kompenzálása hatalmas energiát von el a szervezettől.

  • Figyeljük meg, hogyan közlekedik gyermekünk a lépcsőn! Fel/le mer-e menni. Mennyire kapaszkodik, váltott lábbal megy fel/le. Ezek mind az idegrendszeri érés jelei.
  • Fontos, hogy ismerje a testét. Tudja a főbb testrészeit, meg tudja nevezni az ízületeket (boka, könyök, térd,stb.) az arcán lévő apró testrészeket (szempilla, szemöldök, stb.) Ezeket meg kell tudnia mutatni csukott szemmel is!
  • Ismerje az irányokat: bal-jobb, előre-hátra, fenn-lenn. Ezeket mozgás közben tudja legjobban elsajátítani és beépíteni a gyerek. Aki nem tud tájékozódni saját testén, annak nehéz dolga lesz a vonalas füzetben!
  • Fontos a kettő összekapcsolása. Tudja megfogni a bal kezével a jobb fülét, a jobb kezével a bal térdét, stb. Ezeket játékosan is gyakorolhatják.
  • A szem-kéz, szem-láb koordinálása is jelzés értékű. Tudjon a gyerek végigmenni egy vonalon,  tanuljon meg labdát elkapni, pontosan átadni, célozni.
  • A dominancia kialakulásának is ez a kor a végső határideje.

dsc_0425_fileminimizer.JPG

Mindenki megválasztja melyik agyfélteke lesz a vezető. Erre a korra el kell dőlnie, hogy a gyerek jobb vagy bal kezes/lábas/füles/szemes. Az a szerencsés, ha ezek mind egy oldalra esnek, hiszen akkor a legoptimálisabb a jelfeldolgozás. Ez megint nem jelenti azt, hogy nem képes egy gyerek megtanulni írni, olvasni, ha nem egy oldalon van a dominanciája, hanem azt, hogy sokkal több energiára van szüksége ezek elsajátításához.

Ha a mozgás területén tapasztalunk lemaradást gyermekünknél, akkor valamilyen mozgásterápia hozhat megoldást! Akik ügyesen úsznak, judóznak, fociznak, vagy egyéb testmozgást/sportot végeznek, azoknak is lehetnek mozgásfejlődési hiányaik, amit ezek a sportok nem pótolnak. A megfelelő időben megkezdett fejlesztéssel elkerülhetjük a tanulási problémákat. Ezek a terápiák hosszabb időt vesznek igénybe, ezért 5 éves kor körül érdemes egy szakembernek megmutatni gyermekünket.

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagjarohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr1813503975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása