Csillagjáró Fejlesztőház

Iskolaérettség 3.

2018. január 04. - Csillagjáró Fejlesztőház

Előző bejegyzéseinkben már említettünk néhány fontos lépést az iskolaérettség elérésével kapcsolatban. Most újabb tudnivalókkal szolgálunk a szülőknek. :)

 

Minden szülő számára fontos, hogy mások hogyan ítélik meg gyermeküket. Ez az iskolaérettségnél is szerepet játszik. Nem csak az számít, hogy mi mit hiszünk gyermekünk képességeiről, hanem az is, hogy ezt hogyan tudja másoknak  megmutatni.

 

  1. Szociális érettség

Az iskolába lépéskor nagyon fontos a megfelelő motiváció.

Legyen gyermekünk nyitott a világra! Akarjon iskolába menni!

Ilyenkor megjelenik játékában is ez a téma. Fontos lesz számára a tanulás, a siker, a megmérettetés.

A feladatai elvégzéséért kapott jutalmak ösztönzően hatnak rá. Megtanulja elhelyezni magát a közösségben, kialakul egy reális önértékelés.

 

Az iskolai élet feladatokból áll

Gyermekünk ne csak azt a feladatot végezze el, ami érdekli, hanem azokat is, amelyek esetleg nincsenek ínyére. Tudjon váltani a feladatok között, ne ragadjon le egy feladatnál. Végezze el a feladatot az utolsó lépésig, ne hagyja félbe! Akkor is végezze el, ha unalmasnak találja. Ha nem sikerül elsőre megtalálni a megoldást, fogjon hozzá újra!

Legyen önálló, ne várjon el olyan dologban segítséget, amit képes önállóan is megcsinálni. Azonban ha szüksége van segítségre, akkor tudjon kérni, és azt tudja elfogadni is!

A szóbeliség fontos az iskolai feladatok elvégzésében és a számonkérésnél is.

Tudjon kapcsolatot kialakítani felnőttekkel és gyerekekkel. Vannak olyan gyerekek, akik otthon sokat beszélnek, de idegenekkel nem állnak szóba. Ez nagyon megnehezíti az iskolai létüket.

Tudjon gyermekünk kérni, válaszolni a kérdésekre, mondja el, ha valami gondja van.

Legyen gyermekünknek önbizalma, higyje el, hogy képes valamit megcsinálni! Próbáljon egy kitűzött célért tenni, dolgozni, lemondani, késleltetni.

 img_20160819_151313.jpg

Hogyan tudjuk segíteni gyermekünket ezek kialakításában?

  • Legyen a gyermeknek otthon feladata! Érezze, hogy az ő munkája nélkül nem tudnak a többiek sem meglenni. Pl. rendszeresen ő terítse meg az asztalt, vagy adjon enni a házi kedvencnek, stb.
  • Legyen következménye a tetteinek! Ha nem végezte el a feladatát, ne csináljuk meg helyette. Érezze, hogy az ő munkája nélkül a többiek sem jutnak előbbre!
  • Tudjon alkalmazkodni a közösséghez! Tartsa be a közösség által hozott szabályokat!

Sokat segíthet ebben, ha rendszeresen társasjátékokat játszunk vele. Ilyenkor be kell tartania a szabályokat, ki kell várnia a sorát, el kell viselnie a kudarcokat.

  • Mutassunk példát gyermekünknek! Mi sem vagyunk hibátlanok. Tévedhetünk, hibázhatunk. Mi is ismerjük be, ha nem csináltunk valamit jól, és ismételjük meg, amíg nem sikerül. Mutassuk meg, hogy milyen lehetőségek vannak a kudarc legyőzésére! Ez sokban segíti őt a helyes önértékelésben.
  • Ha elvégezte a feladatát, értékelje a munkáját saját maga, majd ezután értékeljük mi is. Ne a hibákat keressük, hanem azt, amit jól csinált, de segítsük őt abban is, hogy észre vegye hibáit is. Ösztönözzüka pontos feladatvégzésre!
  • A jutalmazásnál törekedjünk arra, hogy ne tárgyi ajándékokban gondolkodjunk! (Egy idő után kifogyunk az ötletekből.) Az iskolában sem így fogják értékelni.
  • A figyelem tartósságát nem a számítógépes játékok vég nélküli játszásával lehet fejleszteni! Legyen meghatározott ideje, korlátja a játéknak!

 

Fontos, hogy a szülő is „iskolaérett” legyen!

Ha érzi gyermekünk, hogy bizonytalanok vagyunk, hogy rettegünk a megmérettetéstől, akkor ez nagyban befolyásolja majd az ő hozzáállását is. Próbáljunk reálisan nézni gyermekünkre! Kérjük ki a vele foglalkozó pedagógusok tanácsát! Ha nem tudunk dönteni, forduljunk szakemberhez!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagjarohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr8213550347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása