Csillagjáró Fejlesztőház

Az iskolaérettségről 4.

2018. január 09. - Csillagjáró Fejlesztőház

Előző bejegyzéseinkben már említettünk néhány fontos lépést az iskolaérettség elérésével kapcsolatban. Most újabb tudnivalókkal szolgálunk a szülőknek. :)

6. Kognitív képességek

Ha épek az érzékszervek és megfelelő az észlelés, akkor a következő lépcsőfok a feladatok megértése, feldolgozása, ,majd a válasz kidolgozása és kivitelezése.

Egy feladat elvégzéséhez szükséges a feladatot részekre bontani, sorrendet felállítani, tervezni, hogy eljussunk a végső megoldáshoz.

Ha pontosak az információink, és azokat feldolgoztuk, akkor tudjuk a feladatot részekre bontani. Ehhez szükségünk van arra, hogy felismerjük és kiemeljük a lényeget, megkülönböztessük az alakot a háttértől, felismerjük a formák állandóságát, azonosságát, különbözőségét. A részeket újra, (akár új szempont szerint is) össze kell tudjuk rakni, tervet kell készítenünk a kivitelezéshez és ellenőriznünk  kell a megoldás helyességét.
Ez nem egyszerű feladat egy kisgyerek számára. Például, ha látunk egy szót, azt betűkre kell bontanunk, meg kell különböztetnünk őket egymástól, majd össze kell párosítanunk a betűt a hozzá tartozó hanggal, újra össze kell raknunk a hangsort, ki kell mondanunk, és hozzá kell illesztenünk egy megfelelő jelentést, (pl.: alma) esetleg még le is kell rajzolnunk, a szavakból mondatot kell alkotnunk, megértenünk a szavak közötti kapcsolatokat, jelentéseket, esetleg végre is kell hajtanunk őket.

Egy feladatnak nem csak egy helyes megoldása lehet. Hogy ezt felfedezzük, ahhoz szükségünk van arra, hogy több úton tudjunk elindulni, majd a végén ellenőrizzük a megoldásunkat.

Ha egy szöveges feladatot kapunk matematikából, akkor nem csak a szöveget kell helyesen feldolgoznunk, hanem gondolkodási műveleteket is végeznünk kell. Ki kell emelnünk a szövegből a szükséges információkat, azokat össze kell  hasonlítanunk,  sorrendbe kell tennünk őket, műveleteket kell végeznünk vagy összefüggéseket kell keresnünk az információk között.

img_20160816_104122.jpg

Ahhoz, hogy ezeket meg tudjuk tenni, szükségünk van arra, hogy az információkat észleljük, feldolgozzuk, esetleg a hiányzó részeket saját tudásunkból pótoljuk.

Ehhez szüksége van egy gyereknek arra, hogy:

  • Legyen egy alaptudása a környezetéről (tudja hogy hívják őt, a szüleit, a testvéreit, a barátait; tudja hol lakik, mikor született, hány éves, mivel közlekedik, mi a szülei foglalkozása, stb.).
  • A mozgáson keresztül megtapasztalt irányokat le tudja vetíteni sík felületre (papírlapon is meg tudja mutatni merre van fenn/lenn, balra/jobbra).
  • Tudjon egy mozgássort megjegyezni, lemásolni és kivitelezni.
  • Ismerje az egyszerű mértani formákat (egyenes, görbe, háromszög, négyzet, téglalap, kör) és le is tudja rajzolni őket.
  • Csoportosítani tudja az elemeket 1-2 tulajdonság szerint (pl. járművek/ légi járművek).
  • Elemekből halmazt tudjon képezni (ismerje fel a közös tulajdonságot).
  • Tudjon tájékozódni az időben (fel tudja sorolni az évszakokat, a napokat, napszakokat; ismerje főbb jellemzőiket, tudjon eligazodni közöttük, képes legyen időrendbe tenni a képeket.)
  • Ismerje anyanyelvét, tudja megkülönböztetni a hangokat, azok hosszúságát is ismerje fel, tudja pontosan kiejteni a hangokat.
  • Rendelkezzen megfelelő szókinccsel.
  • Tudjon egy képről összefüggően 3-5 mondatot mondani, történetet alkotni.
  • Tudja elmondani érzéseit, gondolatait, kéréseit.
  • Tudjon ítéletet alkotni.
  • Lássa át az összefüggéseket.
  • Tudja megoldani az egyszerű problémákat. (pl. mit teszel, ha felborult a poharad?)
  • Jegyezzen meg verset, rövidebb szöveget.
  • Tudja elmondani saját szavaival a hallott mesét.
  • Legyen képes 5-10 percig koncentráltan figyelni.

 

Általában ez az a terület, amit a szülő is pontosan meg tud ítélni, ha kellő időt tölt gyermekével. A különböző fejlesztő füzetek is ezeket a területeket fejlesztik.

Azonban ha csak ezen az egy területen jól fejlett gyermekünk, attól még nem iskolaérett!

Ezek mellett fontos a szocializáció és a megfelelő lélektani állapot is, amiről következő blogunkban olvashatsz. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagjarohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr5313562185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása