Csillagjáró Fejlesztőház

A terápiás regresszió

2018. január 09. - Csillagjáró Fejlesztőház

Minden idegrendszert stimuláló torna velejárója a regresszió, ami az elhárító mechanizmusok egyik fajtája. Tulajdonképpen egy időleges visszatérés egy korábbi primitívebb lelki működéshez.

Az Alapozó mozgásterápia során is számítunk erre, mivel azt a pontot keressük, ahol a mozgásfejlődésben a megakadás helye van. Minél gyorsabban jutunk el erre a pontra, annál gyorsabban lehet haladni a fejlesztéssel is.

Örüljünk neki, hiszen ha ezt tapasztaljuk, nem jár hiába a gyerek a tornára!

A regresszió során abba a leghatékonyabb szakaszba tér vissza, ahol megakadt a fejlődés. Ez a jelenség életkortól függetlenül megjelenhet.
torna19_2.jpg

Ilyenkor a gyermek olyan szokásokhoz nyúl vissza, amit a szülők már örömmel elhagynának, pl:

  • ismét elkezdi szopni az ujját,
  • bepisil, 
  • selypíteni kezd, 
  • magatartása dacos lesz,
  • agresszív megnyilvánulási formák jelennek meg,
  • elvárja a babusgatást, 
  • elvárja a teljes kiszolgálást, annak ellenére, hogy már önellátó volt korábban.

 

Mit tehetünk ilyenkor?

        Próbáljunk minél többet együtt lenni gyermekünkkel! Ez az időszak jót tesz a szülő-gyermek kapcsolatnak. Ilyenkor hagyjuk többet aludni, pihenni, hiszen az ilyen időszakokban építi be az agy az addig gyakorolt mozgásformákat, és építi ki a megfelelő idegi kapcsolatokat.

        Próbáljuk elterelni a gyerek figyelmét más, érdekes tevékenységgel, pl. amikor hisztizik. Ne büntessük azért, mert ő már nagy és nem illik ilyet tennie.

         Próbáljuk megbeszélni vele, hogy tudjuk, hogy ő már leszokott a bepisilésről, de ha odafigyel, akkor most is sikerülni fog ezt elkerülnie.

A regresszió átmeneti jellegű és mindig egy magasabb szintű fejlődést hoz magával! Feltáró, türelmes, megértő, hatékony terápiával jól rendeződik.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagjarohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr3513562409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása