Csillagjáró Fejlesztőház

A hallási túlérzékenység, vagy mi is az a "túlhallás"?

2018. április 30. - Csillagjáró Fejlesztőház

A hallási (túl)érzékenység, vagy hétköznapi nevén "túlhallás" manapság egyre több esetben fordul elő, nem csak gyerekek, de felnőttek esetében is.

Ilyenkor bizonyos frekvenciákon az erős hangok kellemetlen érzetet, akár fájdalmat is kiválthatnak. Ekkor a hangok "beragadnak", azaz időben elhúzódnak, ezzel is rontva a beszédészlelést és beszédértést. Olyan érzés lehet, mintha egy cintányért ütnének össze a fejünkben.

Azok a gyerekek, akik befogják a fülüket az erős hangokra (pl.hajszárító, porszívó, fúrógép, ...) társaságkerülővé, esetleg ingerlékennyé válhatnak. A probléma felismerésekor hallásvizsgálat javasolt, ami egyértelműen kimutatja az esetleges hallásérzékenységet.


insekt-im-ohr.jpg

A pontatlan beszédészlelés pontatlan feldolgozáshoz vezet, ami megnehezíti a társas kapcsolatokat is. Iskolásoknál gyakran előfordul, hogy ép hallás mellett is előfordul auditív feldolgozási zavar.

Ilyenkor nehezen megy az olvasás, pontatlan a helyesírás, nehezített a szövegértés.

A tünetek között előfordul:

  • hallási figyelmetlenség
  • elmaradó válasz
  • gyakori visszakérdezés
  • gyenge auditív memória
  • megkésett beszédfejlődés

Az ilyen gyerekek nem szívesen beszélnek idegenekkel, nehezen köszönnek, esetleg sokat beszélnek, de nem a kérdésre válaszolnak, nem szeretnek telefonálni.

A problémák nem csak tanulási, de magatartási területen is megfigyelhetők. A hallási túlérzékeny gyerekek kerülik a tömeget, ott ingerlékennyé/hisztissé/hiperaktívvá válhatnak, hamar megváltozik a kedélyállapotuk, esetleg leülnek egy sarokba és befogják a fülüket.

Több betegség tünetekent is megjelenhet, pl. autizmus, Lyme-kór, megkésett beszédfejlődés, krónikus középfül-gyulladás, zajártalom.

A túlhallás nem betegség, de nehéz vele élni. Kezelésére több terápia is van. Az egyik a Dr. Guy Berard fül -orr-gégész által kidolgozott, AIT(Audition Integration Training), amiről következő blogunkban olvashatsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagjarohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr8313880302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása